Onmisbare naslagwerken

Onmisbare naslagwerken voor iedereen die schrijft

Schrijf je zelf de teksten voor je bedrijfswebsite of -blog? Dan mogen onderstaande digitale naslagwerken niet aan je gereedschapskist ontbreken. Met deze naslagwerken en tools weet je namelijk zeker dat je teksten prettig leesbaar, correct, begrijpelijk én vindbaar zijn!

Correcte spelling en grammatica

Niets zo irritant als verkeerd gespelde woorden of kromme zinnen in een tekst. Er is een grote kans dat je lezers afhaken of je niet serieus nemen wanneer er te veel schrijffouten in je tekst staan. Deze tools helpen je je spelling te verbeteren:

1. Woordenlijst.org

Hoe zat dat ook weer met die tussen-n? Was het nou ziekezorg of toch ziekenzorg? Op woordenlijst.org, de digitale versie van het ‘Groene boekje’, vind je het antwoord op deze en alle andere taalvragen. En ja, het is ziekenzorg. Dezelfde betrouwbare antwoorden krijg je trouwens ook op taaladvies.net, die andere site van de TaalUnie.

2. Onze Taal

Nog zo’n pareltje waar je echt niet zonder kunt. Net als woordenlijst.org legt de website van Onze Taal alle spellings- en grammaticaregels kraakhelder uit. Maar zij gaan verder. Want ook de betekenis van woorden vind je hier. En àlles wat je zou moeten weten over het gebruik van leestekens. Of over tante Betjes en tangconstructies. En wat te denken van de vervoeging van het Engelse woord updaten? Juist. Op Onze Taal staan alle antwoorden op je prangende taalvragen. Ze hebben ook een handige referentiepagina over het aaneenschrijven van woorden. Of is het aaneen schrijven? Kijk zelf maar!

3.Vandale.nl

Twijfel of je in de context van je tekst wel het juiste woord gebruikt? Snel de betekenis van een woord opzoeken doe je op Vandale.nl. De gratis online versie van ‘De dikke’ heeft een beperkt aantal woorden in de database staan. Dat is dan wel weer jammer. Heb je hem vaker nodig? Dan zou je kunnen overwegen de betaalde versie (à 75 euro per jaar) aan te schaffen.

4. Synoniemen.net

Gebruik jij ook vaak hetzelfde woord? Dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Maar doe je het een aantal keer kort achter elkaar, kan het behoorlijk storend worden. Natuurlijk kun je dat negeren, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon wat aan doen. Die keuze ligt natuurlijk bij jou. Irritant he? Dankzij synoniemen.net kun je voor ieder woord een synoniem vinden. Met hulp van synoniemen.net zou bovenstaand voorbeeld er zomaar zó uit kunnen zien: ’Natuurlijk kun je dat negeren, maar je kunt er uiteraard ook gewoon wat aan doen. Die keuze ligt vanzelfsprekend bij jou.’

Leesbaar

Wil je weten of jouw teksten goed leesbaar zijn voor een breed publiek? Gooi ze dan vóór publicatie eens door de leesniveau-tool van stichting Accessibility. Om de tekst goed te kunnen beoordelen, hebben ze minimaal 10 zinnen nodig. Deze tekst is geschat op het Niveau B1 en dat is mooi, want dat is het gemiddelde leesniveau in Nederland. De gratis versie van deze tool mag je maar liefst 10 keer per dag gebruiken.

Vindbaar

De SEO-plugin van Yoast is voor iedereen die een WordPress-website heeft een begrip. Ken je hem niet of heb je geen WordPress-website? Dan even een korte uitleg: Met deze plugin zorg je ervoor dat jouw teksten vindbaar zijn op het door jou gekozen zoekwoord. Wat je misschien niet wist, is dat je je teksten ook kunt checken via de website yoast.com. Kleine extra tip: Je hoeft niet alle bolletjes groen te krijgen om een goed vindbare tekst te hebben. Yoast is namelijk nogal rigide in de beoordeling. Gebruik je het meervoud van je zoekterm of bestaat je zoekterm uit meerdere woorden en gooi je er een tussenzetsel tussen? Dan herkent Yoast hem niet meer. Maar tóch, voor mij blijft het een onmisbare tool.

De weg kwijt

Raak je tijdens het schrijven je inspiratie kwijt? Dan kun je natuurlijk extra achtergrondinformatie gaan zoeken. Wikipedia is een goed startpunt, maar neem niet alles klakkeloos aan wat je daar vindt.

Zie je het helemaal niet meer zitten? Neem dan een halfuurtje pauze -zet een timer!- en geniet van alle blunders op Taalvoutjes. Als je kaken zeer doen en je buikspieren kramp hebben, ben jij zeker weer in staat om met een frisse blik naar je tekst te kijken!

Welke naslagwerken mis jij nog?

Deze lijst is natuurlijk verre van compleet. Heb jij nog onmisbare tips? Deel ze dan vooral met me, want ik leer graag bij 😉

Leave a Reply