vacaturetekst schrijven?

Een vacaturetekst? Die schrijf je gewoon!

Onlangs mocht ik voor een internationale hotelketen een aantal vacatureteksten herschrijven. De bestaande teksten trokken onvoldoende geschikte kandidaten aan en dat moest anders!

Aangezien het alweer een poosje geleden was dat ik me bezighield met arbeidsmarktcommunicatie, dook ik eerst Nationale Vacaturebank op om te kijken hoe vacatureteksten tegenwoordig geschreven worden. Het was een tenenkrommende ervaring. Zo erg zelfs, dat mijn tenen in een kramp schoten. Ik liep een rondje, ontspande mijn tenen en liet mijn gedachten de vrije loop.

Vacatureteksten zijn…

Wat is eigenlijk het verschil tussen een vacaturetekst en een andere conversiegerichte tekst? Laten we daar eerlijk over zijn. Het antwoord is: niets!

Wat is dan het probleem? Waarom zijn al die vacatureteksten hetzelfde?

Al snel vond ik het antwoord: Wervend Nederland bestaat uit HR-professionals en recruiters, niet uit tekstschrijvers. En mensen die zich bezighouden met werving en selectie weten heel goed wat voor kandidaten hun bedrijf zoekt, maar het aantrekken van die kandidaten is een heel ander verhaal. Dus, tijd voor een snelcursus vacatureteksten schrijven!

Schrijf voor je doelgroep

Jij weet als geen ander wie jou ideale kandidaat en dus je doelgroep is. Schrijf daar dan ook voor! Het is sowieso aan te raden je teksten op B1-niveau te schrijven, maar voor een MBO’er schrijf je bijvoorbeeld ook kortere zinnen dan voor een kandidaat op HBO- of WO-niveau.

Daarnaast is het belangrijk je tekst toe te spitsen op je doelgroep. Wat wil een kandidaat weten? Schrijf je vacaturetekst met hem of haar voor ogen. De grootste valkuil bij vacatureteksten is dat je maar door ratelt over wat jij zoekt in een kandidaat, terwijl het er eigenlijk om zou moeten gaan wat jij een kandidaat te bieden hebt. De tekst is niet bedoeld om je bedrijf te promoten, maar om de juiste kandidaat te strikken! Wat wil hij? Wat is zijn motivatie?

Houd het kort

Schrijf geen ellenlange teksten. Je kandidaat heeft geen zin en tijd om hele lappen tekst door te lezen. Houd het kort en simpel. Vertel beknopt wie je bent en waarom die kandidaat echt bij jou moet komen werken. Kom snel to the point.

Wil je toch nog wat extra informatie over je bedrijf geven? Verwerk die dan aan het eind van de tekst of link door naar pagina’s waar relevante informatie te vinden is. Maak je vacaturetekst oprolbaar.

Maak het geloofwaardig en concreet

Bij het lezen van een gemiddelde vacaturetekst vliegen de vage clichés je om de oren: Ieder bedrijf is innovatief, informeel, of je krijgt er een marktconform salaris. Aantrekkelijk, he?

Beweer jij innovatief te zijn? Laat dan zien aan welke vernieuwende projecten je bedrijf gewerkt heeft.

Is jouw organisatie informeel? Laat dan zien waar dat uit blijkt. Komen jullie bijvoorbeeld iedere vrijdag in je korte broek naar het werk? Dat is pas informeel. En waarschijnlijk niet echt de informatie waar je kandidaat op zit te wachten 😉

En dat marktconforme salaris? Dat zegt eigenlijk: “Ik betaal je wat normaal is in de markt, maar geen cent meer. Want zo bijzonder ben je niet.” Kun je je voorstellen dat je dat tegen een klant zegt? Nee toch? Dus benoem gewoon het salaris dat je bereid bent te betalen aan je ideale kandidaat. Dan kan hij zelf beoordelen of hij dat een reële vergoeding voor zijn werk of kennis vindt.

Verhalen vertellen? Alleen op de juiste manier!

Storytelling is hot. Maar dan moet je het wel goed aanpakken. Niemand, echt niemand, zit te wachten op een vacaturetekst die begint met: “Om 8:00 uur tref je je collega’s bij het koffiezetapparaat in onze kantine…”

Als je wilt vertellen hoe een werkdag in de betreffende functie binnen jouw bedrijf eruit ziet, laat dan een medewerker vertellen wat hij op een dag doet. Gewoon, in zijn eigen woorden en concreet. Dat kan in tekst, maar je zou ook een kort filmpje kunnen (laten) maken.

En die koffieautomaat in de kantine? Laat die gewoon waar hij is, tenzij het verplicht is om om 8:00 uur ’s ochtends te ‘socializen’ met je collega’s.

Ten slotte: Vermijd jeukwoorden in je vacaturetekst

Het is bijna een jaar geleden dat Japke-d. Bouma het Emerce Recruitment 2018 evenement opende met haar humoristische kijk op jeukwoorden in vacatureteksten. Zij presenteerde met strijdlust haar Top 10 in vacatureteksten en kon op veel bijval uit de zaal rekenen.

Iedereen die wel eens een vacature gelezen heeft, herkent minimaal één of twee van haar irritaties. Dat kan gewoon niet anders. Voor de volledigheid even de volledige Top 10:

1. Agile

2. Professional

3. Geen 9-5-mentaliteit

4. Hands-on mentaliteit

5. Passie

6. Spin in het web

7. Gedreven, prestatiegericht en pro-actief

8. Snel schakelen

9. Lekker dynamisch

10. Iets in je DNA hebben

Een jaar geleden dus. Genoeg tijd om je aanpak én taalgebruik aan te passen, zou je denken. Niets blijkt minder waar. Ik zocht de Top 5 even op op nationalevacaturebank.nl.

 • Passie: 6.775 vacatures gevonden
 • hands-on-mentaliteit: 14.952 vacatures gevonden
  hands on mentaliteit: 2.945 vacatures gevonden
  hands-on: 12.190 vacatures gevonden
  hands on: 12.190 vacatures gevonden
 • 9-tot-5: 37.386 vacatures gevonden
  9-tot-5-mentaliteit: 38.321 vacatures gevonden
  9 tot 5 mentaliteit: 2.609 vacatures gevonden
 • Professional: 7.118 vacatures gevonden
 • Agile: 1.045 vacatures gevonden

Dat doe jij beter, toch?

Dus ga jij binnenkort aan de slag met het schrijven van vacatureteksten? Lees bovenstaande tips dan nog eens door en doe er je voordeel mee. Oh, en die jeukwoorden? Die mijd je natuurlijk als de ziekte.

Leave a Reply