Persbericht schrijven? Dat doe je zó!

Een tekstbericht schrijven klinkt best eng. Want hoe pak je dat in hemelsnaam aan? Ik moet eerlijk bekennen dat het ook niet mijn favoriete stuk tekst om te schrijven is. Waarom vertel ik je later, beloofd. Maar dat betekent niet dat ik niet weet hoe je een boeiend persbericht schrijft dat journalisten niet zomaar naast zich neer kunnen leggen. Wil je het geheim achter het schrijven van een persbericht dat journalisten niet kunnen weerstaan ontrafelen? Haal dan je pen tevoorschijn, doe je beste journalistenhoed op en lees vooral verder 😉 Van de basisprincipes tot de fijne kneepjes van het vak, ik ga je begeleiden in hoe je een persbericht schrijft dat zowel informatief is, als onweerstaanbaar om te plaatsen. Laten we beginnen!

Wat is een persbericht?

Laten we beginnen bij het begin. Een persbericht is een beknopt, feitelijk nieuwsverhaal dat naar de media wordt gestuurd om journalisten te informeren over belangrijk nieuws over jouw bedrijf. Of het nu gaat om de lancering van een nieuw product, een bijzondere samenwerking, of iets anders dat nieuwswaardig is: het persbericht is jouw manier om die informatie te delen.

Het doel van een persbericht

Het doel van een persbericht is dus tweeledig:

 1. Het informeert journalisten over nieuws dat voor hen interessant kan zijn.
 2. Het helpt om publiciteit te genereren voor je bedrijf of evenement.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je persbericht deze doelen bereikt?

Het pad naar publicatie: hoe zorg je ervoor dat je persbericht wordt opgepikt?

Het is een veelvoorkomende frustratie: je schrijft een persbericht, stuurt het naar tientallen journalisten… en hoort dan niets meer. Om te voorkomen dat je persbericht in de digitale prullenbak belandt, zijn hier enkele essentiële dingen waar je op moet letten:

Zorg ervoor dat je persbericht nieuwswaardig is

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar niet alle bedrijfsnieuwtjes zijn boeiend voor de buitenwereld. Vraag jezelf af: “Zou dit de gemiddelde persoon interesseren?” of “Biedt dit waardevolle informatie voor mijn industrie?” Als het antwoord ‘ja’ is, dan ben je op de goede weg. Dit is ook meteen waarom ik niet dolenthousiast ben over het schrijven van persberichten: de meeste nieuwtjes binnen bedrijven zijn vooral interessant voor jezelf of je bestaande klanten. Maar de buitenwereld boeit het geen snars…

Houd het kort en bondig

Journalisten zijn druk en hebben niet de tijd om door een meerpagina’s tellend document te ploegen. Idealiter moet je persbericht niet langer dan een pagina zijn. Concentreer je op het geven van de belangrijkste informatie op een duidelijke en beknopte manier.

Begin met de belangrijkste informatie

Dit is het principe van oprolbaar schrijven. Begin met het meest cruciale nieuws – wie, wat, waar, wanneer en waarom – en volg dan met ondersteunende details. Dit zorgt ervoor dat als een redacteur je persbericht moet inkorten, ze dat vanaf de onderkant kunnen doen zonder dat de essentiële informatie verloren gaat.

Gebruik een duidelijke, aantrekkelijke titel

Je titel is vaak het eerste (en soms het enige) wat een journalist zal lezen, dus zorg ervoor dat het telt. Het moet duidelijk en boeiend zijn, en het belangrijkste nieuws van je persbericht bevatten.

Sluit af met contactgegevens

Maak het gemakkelijk voor journalisten om contact met je op te nemen voor meer informatie. Dit moet idealiter de naam, telefoonnummer en e-mailadres van een contactpersoon binnen je organisatie bevatten. Zorg ervoor dat de verstrekte contactgegevens ook echt bereikbaar zijn!

Het volgen van deze stappen helpt je ervoor te zorgen dat je persbericht de aandacht krijgt die het verdient. En onthoud, elke publicatie en elke journalist is anders, dus het kan ook helpen om je aanpak aan te passen aan de specifieke persoon of het medium waarnaar je jouw persbericht stuurt.

Niet zo’n best voorbeeld

Volg je deze stappen niet, dan is de kans dat je persbericht het niet haalt erg groot. Kijk maar eens naar dit voorbeeld:

Ons bedrijf, TechVertigo, dat al 20 jaar in de voorhoede van technologische innovatie staat, lanceert een nieuw product. We noemen het “EcoGig”, een innovatieve groene technologie die we hebben ontwikkeld. Dit product is een fantastische uitbreiding van ons bestaande assortiment en we zijn buitengewoon enthousiast over de lancering. We hopen dat jullie er ook zo over denken.

Hoewel het een aankondiging bevat, is het vaag en begint het niet met het meest interessante en opwindende nieuws. Verder mist het de specifieke details die een journalist of lezer zouden grijpen.

Dit voorbeeld kan veel beter:

TechVertigo onthult EcoGig: baanbrekende groene technologie die de duurzaamheid in de tech-industrie gaat herdefiniëren

ROTTERDAM, Nederland – TechVertigo, een technologisch powerhuis met twee decennia aan baanbrekende innovaties, kondigt vandaag de lancering aan van hun meest recente doorbraak: de EcoGig. Deze revolutionaire groene technologie belooft een paradigma-shift in hoe duurzaamheid wordt benaderd binnen de tech-industrie.

“We kunnen niet wachten om te zien welke veranderingen de EcoGig in de sector zal teweegbrengen,” zegt Dr. Anouk Visser, CEO van TechVertigo. “We zijn ervan overtuigd dat dit een essentiële stap is in de richting van een groenere, duurzamere toekomst voor technologie.”

Voor meer informatie over de EcoGig, of voor een interview met Dr. Visser, neem dan contact op met Peter van der Kolk op peter.vanderkolk@techvertigo.com of bel 010-1234567.

Met deze verbeteringen is het persbericht specifiek, opwindend en veel aantrekkelijker voor journalisten. Het geeft de lezer direct inzicht in wat het belangrijke nieuws is, en waarom dat relevant is. En tóch kan het nog veel beter.

Wat dacht je hiervan?

TechVertigo onthult EcoGig: een game-changer in groene technologie die de energie-efficiëntie van datacenters op revolutionaire wijze zal verbeteren

ROTTERDAM, Nederland – TechVertigo, een technologisch powerhuis met twee decennia aan baanbrekende innovaties, kondigt vandaag de lancering aan van hun meest recente doorbraak: de EcoGig. Deze revolutionaire technologie, ontworpen om de energie-efficiëntie in datacenters drastisch te verbeteren, belooft een paradigmashift in hoe duurzaamheid wordt benaderd binnen de tech-industrie.

De EcoGig, een state-of-the-art energiebeheersysteem, maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om energieverbruik in real-time te optimaliseren, waardoor het energieverbruik van datacenters met maximaal 30% wordt verminderd. Daarnaast is de EcoGig ontworpen met het oog op de toekomst, met de mogelijkheid om volledig te integreren met hernieuwbare energiebronnen.

“We kunnen niet wachten om te zien welke veranderingen de EcoGig in de sector zal teweegbrengen,” zegt Dr. Anouk Visser, CEO van TechVertigo. “We zijn ervan overtuigd dat dit een essentiële stap is in de richting van een groenere, duurzamere toekomst voor technologie.”

Voor meer informatie over de EcoGig, of voor een interview met Dr. Visser, neem dan contact op met Peter van der Kolk op peter.vanderkolk@techvertigo.com of bel 010-1234567.

Nu hebben we het persbericht niet alleen verbeterd in termen van schrijfstijl, maar we hebben het ook waardevoller gemaakt door specifieke informatie over de EcoGig toe te voegen. Dit geeft journalisten meer stof om over te schrijven en maakt het voor lezers duidelijker waarom dit nieuws belangrijk en relevant is. En… niet geheel onbelangrijk: het bericht is ook interessant voor lezers die nog geen klant van je zijn.

Het vinden van relevante adressen voor je persbericht

Je hebt nu een kei van een persbericht, maar het kan nog steeds mis gaan. Als je jouw persbericht na tien redactierondes bijvoorbeeld naar de verkeerde personen stuurt. Een relevante mailinglijst is namelijk net zo belangrijk als de inhoud van je bericht. Hier zijn enkele manieren om relevante adressen voor je persbericht te vinden:

 1. Onderzoek: Het is belangrijk om te begrijpen welke journalisten en media-organisaties over jouw branche berichten. Bekijk tijdschriften, kranten, blogs, en online nieuwsplatforms en noteer de contactgegevens die meestal worden vermeld op hun websites.
 2. Perslijsten: Er bestaan services die kant-en-klare perslijsten aanbieden, gerangschikt op branche en onderwerp. Hier moet je meestal voor betalen en er is geen garantie dat de e-mailadressen nog steeds actueel zijn.
 3. Social Media: Volg journalisten en redacteurs op sociale media platforms zoals Twitter en LinkedIn. Velen van hen hebben hun contactgegevens direct in hun bio staan.
 4. Netwerken: Ga naar branche-evenementen, seminars, en conferenties. Hier kun je persoonlijk contact leggen met journalisten en redacteurs, en hun contactgegevens rechtstreeks vragen.
 5. PR-bureaus: Als je het je kunt veroorloven, overweeg dan om een PR-bureau in te huren. Zij hebben vaak uitgebreide databases met mediacontacten.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om je persbericht te personaliseren voor elke ontvanger. Zorg ervoor dat je uitlegt waarom jouw nieuws relevant is voor hun publiek. Dit zal je kansen op plaatsing aanzienlijk vergroten.

Het optimale moment om je persbericht te versturen

Ten slotte is ook de timing van grote invloed op het succes van je persbericht. Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag ‘wanneer moet ik mijn persbericht versturen?’, maar er zijn wel een paar richtlijnen die je kunt volgen.

 1. Dag van de week: Verstuur je persbericht op een dinsdag, woensdag of donderdag. Maandagen zijn meestal hectisch met een opstapeling van nieuws van het weekend. Op vrijdag bereidt ook een journalist zich voor op het weekend. Mid-weekdagen zijn daarom meestal de beste dagen om de aandacht van de media te trekken.
 2. Tijd van de dag: Journalisten ontvangen vaak honderden persberichten per dag, dus het is belangrijk dat je e-mail opvalt. Probeer je persbericht ‘s ochtends te versturen, idealiter tussen 9.00 en 10.00 uur. Dit geeft journalisten de tijd om je bericht gedurende de dag te verwerken. Vermijd het verzenden van persberichten in de late namiddag: ze worden dan sneller over het hoofd gezien.
 3. Houd rekening met de deadline: Als je een specifieke journalist of publicatie op het oog hebt, zorg er dan voor dat je weet met welke deadline hij of zij te maken heeft. Voor dagbladen is dat meestal de dag voordat de krant wordt gedrukt. Voor magazines kan dit enkele weken tot enkele maanden van tevoren zijn!
 4. Vermijd feestdagen en grote nieuwsdagen: Op feestdagen is de kans groot dat je persbericht over het hoofd wordt gezien. Maar ook wanneer er net een oorlog is uitgebroken of het de plannen voor Prinsjesdag uitlekken, gaat je persbericht al snel verloren in de drukte.

Bovenstaande tips zijn precies dát: tips. De effectiviteit van de timing van je persbericht is ook afhankelijk van jouw specifieke branche en het soort nieuws dat je deelt. Het is altijd een goed idee om te experimenteren en te kijken wat voor jou het beste werkt.

Verover de wereld met jouw persbericht!

Zo, dat waren mijn tips voor het schrijven van een effectief persbericht. Maar wil je nog meer weten over persberichten? Bekijk dan nog even dit filmpje van CopyRobin. Zij geven je nog één belangrijke tip die ik volledig over het hoofd gezien had. Omdat ie zo logisch is. En juist daardoor is de kans groot dat jij hem ook vergeet 😉

PS: Deze heerlijke afbeelding van garetsvisual vond ik op Freepik

Leave a Reply