call to action: stop global warming

Klik-kracht: een sterke CTA verandert de wereld

Een ‘call to action’ (CTA) kan bescheiden lijken, maar zijn invloed op de gebruikerservaring en conversieratio’s is immens. Dit simpele, maar krachtige element van digitale marketing kan de doorslag geven tussen een succesvolle campagne of webpagina en een gemiste kans. Maar wat maakt een CTA effectief? En hoe kun je zeker weten dat jouw CTA de gewenste impact heeft? In dit blog duiken we dieper in de wereld van CTA’s en geven we je de handvatten om de jouwe naar een hoger niveau te tillen.

Wat is een call to action?

Een CTA, oftewel ‘Call to Action’, is vergelijkbaar met die oproepen om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Het is een duidelijk signaal midden in de overvloed van digitale informatie. Net zoals we worden aangemoedigd om bewuster te leven voor onze planeet, moedigt een CTA bezoekers aan om een specifieke actie uit te voeren op een website. Of het nu gaat om het inschrijven voor een nieuwsbrief of het aanklikken van een link, de CTA is er om de richting aan te geven. Als organisatie kun je het je dus niet veroorloven géén aandacht aan je call to action te besteden. Tenzij je van misgelopen kansen houdt! 😉

Je call to action is de thermostaat van jouw marketing

Het succes van je website hangt sterk af van hoe je bezoekers reageren op je CTA. Directe actie is waar je voor gaat! Je wilt niet dat een bezoeker wegklikt zonder te converteren, toch? Dus, tijd om werk te maken van de perfecte call to action:

 1. Ben duidelijk en direct: Laat met je CTA zien wat je van je bezoekers verwacht. “Doe mee en red de wereld” of “Bestel nu voor een groenere toekomst”. Hoe specifieker en directer, hoe beter.
 2. Gebruik actieve taal: Krachtige woorden die aanzetten tot actie zijn de sleutel. “Start vandaag nog!” of “Draag nu bij!” kunnen wonderen doen.
 3. Maak het aantrekkelijk: Een call to action moet eruit springen. Of je nu kiest voor een milieuvriendelijk groen of een opvallend rood, zorg ervoor dat het de aandacht trekt.

Jouw CTA-strategie: meer dan alleen klikken

Als het aankomt op digitale marketing, draait alles om engagement en interactie. Het gaat dus om de ‘klik’ bij je call to action. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen ook daadwerkelijk actie ondernemen?

 1. Ken je doelgroep:
  Laten we dit eens ontleden met een voorbeeld. Stel je voor dat je een bedrijf hebt dat milieuvriendelijke tassen verkoopt. De jonge, milieubewuste consument van 18-30 jaar is waarschijnlijk je hoofddoelgroep. Je CTA zoals “Draag bij aan een groenere aarde met onze eco-tassen!” spreekt deze groep direct aan. Maar wat als je CTA gericht was op senioren met “Herinner je de goede oude tijd? Onze tassen zijn net zo duurzaam!”? Je ziet, kennen en begrijpen van je doelgroep kan het verschil maken tussen een klik en een voorbijgaande blik.
 2. Creëer urgentie:
  Stel je voor, je zit rustig in je tuin te genieten van de vogelgeluiden wanneer plotseling het oorverdovende geluid van een vliegtuig je rust verstoort. Dat is het beeld voor velen als de voorgestelde “vierde aanvliegroute naar Schiphol” doorgaat. De route is ontworpen om de groei van de luchtvaartindustrie mogelijk te maken, waardoor het luchtruim boven de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Holland aanzienlijk drukker wordt. Het is duidelijk: de gevolgen van de vierde aanvliegroute naar Schiphol zijn veel groter dan een simpele verstoring van de rust in je achtertuin. Het gaat hier om een ingrijpende verandering in de levenskwaliteit van duizenden mensen en een potentiële bedreiging voor ons al fragiele milieu. Net zoals de dringende oproepen om klimaatactie te ondernemen, is het nu tijd om in actie te komen tegen deze route. Teken de petitie nu!
 3. Test en meet:
  Stel je voor, een milieuorganisatie start een campagne met de slogan: “Red de planeet, het is de enige met chocola!” Na een periode van A/B-testen komen ze erachter dat een andere slogan, zoals “Er is geen planeet B”, veel meer aandacht trekt en mensen aanzet tot actie. Door je CTA’s te testen en aan te passen, kun je ontdekken welke boodschap het beste resoneert bij je doelgroep en dus effectiever is voor je campagne.
 4. Ben consistent:
  Stel dat je een merk bent dat duurzaamheid promoot. Als je CTA’s de ene keer over milieubewustzijn gaan en de volgende keer over geld besparen, zullen je bezoekers in de war raken. Of je nu de kleuren van je merk of je boodschap consistent houdt, consistentie bouwt vertrouwen op.
 5. Gebruik aantrekkelijke knoppen:
  Stel je onze aarde voor: je kijkt naar die prachtige blauwe bol vanuit de ruimte en opeens zie je een glinsterend, pulserend signaal dat zegt “Bescherm mij!”. Je zou onmiddellijk actie willen ondernemen, toch? Dezelfde logica is van toepassing op je website. Een knop die opvalt, net zoals een dringende boodschap over klimaatverandering, trekt aandacht. Of het nu gaat om een verontrustend feit, een opvallende foto van smeltende ijskappen, of zelfs een subtiele hint naar de stijgende zeespiegel, een doordachte “klik-op-mij” oproep kan de betrokkenheid van je bezoekers sterk verhogen.

Handelen is belangrijk

Zowel klimaatverandering als een falende marketingstrategie kunnen desastreuze gevolgen hebben. De kernboodschap is duidelijk: wachten is geen optie. Of je nu actie onderneemt tegen het broeikaseffect of je inzet voor een beter conversieratio, het moment is nu. Maak je call to action zo sterk, relevant en aantrekkelijk mogelijk. Want: “Elke actie telt!”

Voel je de urgentie om je CTA’s te verbeteren maar weet je niet waar je moet beginnen? Samen zorgen we voor een betere ‘conversie-temperatuur’!

Leave a Reply