Landingspagina

Landingspagina’s die converteren? Zo creëer je ze als een pro

In de dynamische wereld van online marketing is er één held die boven alles uitsteekt: de landingspagina. Maar hoe zorg je ervoor dat je bezoekers niet alleen zacht landen op je pagina, maar ook daadwerkelijk converteren? Dit is geen geheim genootschap; vandaag onthul ik de beproefde methoden om jouw landingspagina te transformeren tot een conversiemachine.

Wat is de essentie van een landingspagina?

Een landingspagina is meer dan een digitale tussenstop. Het is een strategisch ontworpen podium waarop jouw product of dienst de hoofdrol speelt, met één doel voor ogen: de bezoeker transformeren tot een lead, klant, of volger. Of het nu gaat om een aankoop, inschrijving of download, elke pixel op deze pagina werkt samen om jouw bezoeker over de conversiedrempel te helpen.

Bepaal het doel van de landingspagina

Zonder een helder doel geen goede landingspagina. Je moet immers weten wat je wilt bereiken. Is het doel kennisdeling via een webinar of het genereren van verkoop van jouw nieuwste softwarepakket? Iedere doelstelling vraagt om een nauwkeurig afgemeten mix van overtuigingskracht en informatie. De kunst is om de bezoeker niet te overspoelen, maar te leiden. Stap voor stap. Totdat ‘ie precies doet wat jij wilt.

De bouwstenen van een converterende landingspagina

 • Pakkende koptekst: De eerste indruk moet niet alleen de aandacht grijpen, maar ook direct vertellen wat er komen gaat. Het is jouw handdruk, glimlach en eerste verkooppitch in één.
 • Ondersteunende subkoppen: Deze zijn de ruggengraat van je verhaal, ze bouwen voort op de belofte van de koptekst en trekken de lezer verder de pagina in.
 • Heldere en overtuigende call-to-action (CTA): De CTA: het kloppend hart van je landingspagina. Een CTA moet niet alleen visueel opvallen, maar ook een onweerstaanbare belofte inhouden die de bezoeker niet kan negeren. En je CTA moet lekker duidelijk zijn. Want als je bezoeker twijfelt, is de klikkracht weg.
 • Kwalitatieve afbeeldingen: Ze zeggen dat een beeld meer zegt dan duizend woorden en vaak is dat waar. Op landingspagina’s versterken goed gekozen beelden het verhaal van jouw tekst.
 • Sociaal bewijs: Mensen volgen graag het voorbeeld van anderen. Getuigenissen en recensies zijn de sociale valuta die jouw geloofwaardigheid onderbouwen. Testimonials van klanten zijn daarom een enorme aanwinst voor je landingspagina.
 • Urgentie en schaarste: Niets zet sneller aan tot actie dan het gevoel anders iets te missen. Dit is de subtiele kunst van het beïnvloeden van de beslissingscyclus van jouw bezoekers.

De regels voor landingspagina’s

Maar als je bovenstaande bouwstenen allemaal gebruikt, ben je er nog niet. Landingspagina’s kennen namelijk hun eigen etiquette:

 • Eenvoud en focus: In een wereld vol afleiding, biedt jouw landingspagina een verademing met een heldere, gefocuste boodschap.
 • Responsief design: Jouw landingspagina moet vloeiend meebewegen met alle apparaten, als water dat zich vormt naar zijn container.
 • Snelheid: Snelheid is de nieuwe verwachting. Een trage laadtijd is als een gesloten deur in het gezicht van je bezoeker.
 • Transparantie: Helderheid schept vertrouwen. Verberg niets, zodat je bezoeker met open ogen de stap naar conversie kan zetten.
 • Consistentie: Jouw landingspagina is een belofte die in lijn moet zijn met de verwachtingen gewekt door jouw advertenties of e-mails.
 • Testen en optimaliseren: Jouw doelgroep is altijd in beweging, dus blijf testen en aanpassen. Wat vandaag werkt, kan morgen anders zijn.

De psychologie achter conversie

Het meesterbrein achter elke succesvolle landingspagina is een diepgaand begrip van menselijke motivatie en gedrag. Cialdini’s principes van invloed zijn dan ook onmisbaar om het beslissingsproces van de bezoeker te navigeren. Als ik een landingspagina schrijf, zijn Cialdini’s principes waardevol gereedschap voor me.

Tools en technologieën

Gelukkig hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. We zijn gezegend met krachtige en intuïtieve tools zoals Unbounce, die de complexiteit van het bouwen van landingspagina’s vermindert tot slechts een paar muisklikken. Leadpages biedt daarnaast een bibliotheek vol met prachtig ontworpen templates die je naar hartelust kunt aanpassen en optimaliseren voor jouw specifieke doelen.

En met Google Optimize wordt het uitvoeren van A/B-tests een fluitje van een cent, waardoor je snel kunt ontdekken wat werkt en wat niet. Deze tools hebben elk een eigen set aan functies die je kunt aanpassen aan jouw specifieke behoeften en doelen. Zo kun jij je landingspagina’s finetunen tot ze perfect zijn. Probeer het maar eens: het verbetert niet alleen de effectiviteit van je landingspagina’s, maar bespaart je uiteindelijk ook veel tijd!

De perfecte landingspagina: een samenspel van techniek en content

Het ontwikkelen van de perfecte landingspagina kan vergeleken worden met het schrijven van een stuk software; elke code-regel, functie en interface-element moet nauwkeurig zijn afgestemd en foutloos samenwerken. Beginnend bij de koptekst en eindigend bij de CTA, moet elke component zijn ontworpen om de gebruiker moeiteloos door de ervaring te leiden. Net zoals goed geschreven code resulteert in een naadloze applicatie, leidt een goed ontworpen landingspagina tot een onvergetelijke gebruikerservaring. Het doel is niet alleen om de bezoeker te imponeren, maar om hen ook te voorzien van iets van blijvende waarde, zodat ze je landingspagina verlaten met méér dan waar ze eigenlijk naar op zoek waren.

Veelvoorkomende valkuilen

Als bonustip nog even dit: voorkom dat je dezelfde fout maakt die je op veel andere landingspagina’s ziet. Houd het rustig. Een te drukke pagina kan aanvoelen als een overladen netwerk – inefficiënt en frustrerend. Jouw landingspagina moet net zo gestroomlijnd en gebruikersgericht zijn als goed ontwikkelde software, waarbij jouw product of dienst duidelijk de hoofdfunctie heeft.

Klaar voor een zachte landing?

Ben je klaar om jouw landingspagina naar een hoger niveau te tillen en te zien hoe je conversieratio’s de lucht in schieten? Laten we samenwerken. Ik help je graag om jouw visie te vertalen naar resultaten. Neem contact op en zet de eerste stap richting een landingspagina waarop je bezoekers niet alleen zachtjes landen, maar die ook jouw doelen doeltreffend de hoogte in schiet.

Leave a Reply