Contentaudit: houd je teksten up-to-date

Contentaudit: blaas nieuw leven in je content

“Ruim jij je kamer even op?” vroeg ik aan Kleine Mevrouw. “Maar mama, ik weet niet waar ik alles moet laten! Mijn periscoop, bijvoorbeeld, en mijn kleurboeken…” Ik zuchtte. Sint net vertrokken, kerst voor de deur. Tijd voor een grote schoonmaak dus. En dat geldt niet alleen voor de kamer van Kleine Mevrouw, maar ook voor jouw online content. Het is tijd voor een contentaudit. Daarmee maak je jouw content weer zo goed als niet. Van ‘oeh, dat is oud’ naar ‘wow, dat is cool!’

Wat is een contentaudit eigenlijk?

Die kamer van Kleine Mevrouw, vol met spulletjes. Sommige zijn nog prima te gebruiken, andere… nou ja, laten we zeggen dat ze gegroeid is. En dus moet er van ieder ding bepaald worden of het nog toegevoegde waarde voor haar heeft. Of het nog actueel is. Een contentaudit is net zoiets: kijken welke content nog even door kan en dus blijft, wat een make-over of een update nodig heeft om waarde toe te voegen en wat ronduit zo verouderd is dat het niet meer ‘past’.

Waarom je niet zonder contentaudit kan

Nu kun je denken: ‘Die oude blogposts die leest toch niemand meer. Gewoon laten staan. Dan staat er tenminste wát en heb ik een goed gevulde website.’ En daar is iets voor te zeggen. Maar toch is het verstandig om zo nu en dan een contentaudit uit te voeren. Waarom? Dat zal ik je vertellen.

  1. SEO: jouw ticket naar de top: Zoekmachines houden van verse content zoals kinderen van ijsjes. Hou het fris en je ziet jezelf stijgen in de Google-berg.
  2. Blijf de expert: Net als de interesses van Kleine Mevrouw veranderen, verandert ook informatie. Zorg dat je geen advies geeft over floppydisks als iedereen al met de cloud bezig is.
  3. Betrokkenheid: Niemand houdt van oude koek. Verse content? Dat is als verse koffie in de ochtend – iedereen wil het.

In vier stappen naar een top contentaudit

Maar hoe pak je zo’n contentaudit nou aan? Waar begin je?

Stap 1: Inventarisatie, oftewel de ‘wat heb ik allemaal?’-fase

Pak een grote, denkbeeldige stofdoek en begin met het doorpluizen van al je content. Ja, álles. Zelfs die blogpost van drie jaar geleden over de nieuwste Nokia-telefoon, die nu waarschijnlijk ergens in een la ligt te verstoffen. Dit is het moment om al je digitale hoekjes en gaatjes uit te kammen – van je vroegste blogposts tot je meest recente tweets. Denk aan het doorlichten van je website, je socialemedia-accounts, en zelfs die vergeten nieuwsbrieven. Het is alsof je een tijdcapsule opent: soms verrassend, soms een beetje gênant, maar altijd enorm waardevol om te zien waar je vandaan komt en waar verbetering mogelijk is.

Stap 2: De keuring – wat is hot en wat is not?

Stel je voor dat je de strenge moeder van Kleine Mevrouw bent, met een scherp oog voor wat in en uit is. Neem elk stuk content onder de loep en stel jezelf de vraag: “Zou dit vandaag de dag nog de aandacht trekken, of is het zo passé als een diskette?” Zijn je blogposts nog steeds sprankelend en fris, of klinken ze alsof ze zijn geschreven op een typemachine? Het is tijd om onverbiddelijk te zijn. Als iets niet langer resoneert met jouw publiek of achterhaald is, markeer het dan voor een dringende make-over. Denk eraan, je bent niet alleen een contentcurator; je bent ook een contentcriticus. Elk stuk content dat niet meer meetelt, is een kans voor verbetering en vernieuwing.

Stap 3: Tijd voor actie – het plan de campagne

Stel je voor dat je de kinderslaapkamer binnenstapt, klaar om het speelgoed uit te zoeken. Sommige stukken content zijn als favoriete speelgoedautootjes – ze hebben misschien een nieuw likje verf nodig, maar ze zijn nog steeds in trek. Anderen zijn als puzzels met ontbrekende stukjes; hoe leuk ze ook ooit waren, het is tijd voor iets nieuws. Sorteer je content in categorieën: ‘Opfrissen’, ‘Herontwerpen’, en ‘Afscheid nemen’. Dit is jouw strategie om je content weer sprankelend en speels te maken. Overweeg updates zoals frissere metaforen, actuelere data of het vervangen van verouderde statistieken. En voor die stukken content die niet meer passen in de hedendaagse ‘speelkamer’? Laat ze met een gerust hart achter, want in de wereld van online content is er altijd ruimte voor nieuw en boeiend speelgoed.

Stap 4: Aan de slag – de make-over

Nu is het tijd voor het echte werk – de make-overfase. Trek je digitale overall aan en bereid je voor op wat knutselwerk. Je gaat nu met een fijne kam door je content, schaaft waar nodig en glans geeft aan wat al goed is. Denk aan het toevoegen van pakkende koppen, het verlevendigen met levendige beelden, of zelfs het herschrijven van hele secties om ze weer te laten stralen. Het doel is om van elke pagina, blogpost of artikel een pronkstuk te maken. Een beetje zoals het restaureren van een oud speelgoedautootje; met aandacht en zorg kan je het transformeren tot iets prachtigs en waardevols.

De voordelen van een goede contentaudit

Een goede contentaudit is als een goed dieet voor je website. Het houdt alles fris, fit, en functioneel. Plus, Google en je bezoekers zullen van je houden. Niet zo gek dus, dat het verstandig is er regelmatig eentje in te plannen. Hoe vaak? Dat ligt er een beetje aan hoe snel informatie in jouw branche veroudert. En hoeveel tijd je er vrij voor kunt maken. Voor mij volstaat één keer per jaar. In december, wanneer ik toch al bezig ben met het vullen van de contentkalender voor volgend jaar.

En nu jij: word de held van je content

Het is tijd om je content te redden van de ondergang. Met regelmatige contentaudits blijf je de baas over je online domein.

Wil je de contentkoning van de digitale wereld worden?

Download dan nu “Contentaudit Essentials: pijlers for succes”, een diepgaande verkenning van de essentiële stappen en strategieën om je contentstrategie te perfectioneren. Deze whitepaper biedt inzichtelijke kennis en praktische tips om je te helpen bij het uitvoeren van doeltreffende contentaudits, het analyseren van belangrijke metrics en het ontwikkelen van een dynamische contentstrategie. Of je nu een contentmanager, SEO-expert of digitaal marketeer bent: dit document is jouw gids voor het verbeteren en vernieuwen van je online contentaanpak.

Leave a Reply