Voice search

De impact van voice search op copywriting: belangrijke aandachtspunten

“Hey Siri, plee Dzjeksun faiv isènzjuls”, gilt Kleine Mevrouw in de keuken. Het is maar goed dat haar Engels nog niet zo best is, anders zouden we de hele dag alle antwoorden van Siri op haar eindeloze stroom aan vragen moeten aanhoren. Nu beperkt ze zich tot het spelen van haar favoriete muziek. Ook niet altijd een pretje, maar ach. Het zette me wel aan het denken. Want voice search neemt een steeds grotere plaats in binnen de online zoekwereld. En dat vraagt om een nieuwe benadering van copywriting, waarbij je rekening houdt met de unieke eigenschappen van spraakgestuurde zoekopdrachten. Hoe pak je dat aan?

Begrijp het taalgebruik van je doelgroep

Misschien klink ik inmiddels als een grijsgedraaide LP, maar ook bij schrijven voor voice search is het belangrijk dat je jouw doelgroep kent. Hoe spreekt jouw ideale klant? Welke woorden en uitdrukkingen gebruikt hij? Als je jouw teksten wil optimaliseren voor voice search, moet je schrijven zoals je ideale klant praat.

Bij voice search is het dus van groot belang dat je de spreektaal van je doelgroep begrijpt én gebruikt. Stel dat je een IT-servicebedrijf bent en je merkt dat klanten vaak vragen, “Hoe kan ik mijn wifi thuis sneller maken?” Dan kun je een blog schrijven met de titel “5 tips om je thuiswifi te versnellen”, waarbij je dezelfde taal en terminologie gebruikt.

Gebruik van lange zoekwoorden

Voor een website over cloud computing is het integreren van long-tail keywords zoals “Hoe kan ik veilig naar de cloud migreren?” onmisbaar. Deze specifieke zoektermen zijn niet alleen langer, maar ook gedetailleerder, wat ze perfect maakt voor voice search.

Wanneer mensen spraakopdrachten gebruiken, zijn ze geneigd om volledige zinnen te spreken, zoals ze dat in een normaal gesprek zouden doen. Daarom moeten de keywords in je content deze natuurlijke spreektaal weerspiegelen. In plaats van je te beperken tot korte, vaak te algemene termen zoals “cloud computing” of “cloud migratie”, is het effectiever om specifieke, gesproken vragen te integreren.

Bijvoorbeeld, als je een gedetailleerde gids of een blogpost maakt over cloudmigratie, kun je overwegen om andere gerelateerde long-tail keywords op te nemen zoals “Wat zijn de stappen voor het migreren naar de cloud?” of “Welke beveiligingsrisico’s zijn er bij cloud migratie?”. Deze aanpak helpt niet alleen bij het optimaliseren voor voice search, maar maakt je content ook waardevoller en informatiever voor je doelgroep.

Daarnaast kun je in je artikelen specifieke scenario’s of case studies opnemen die deze long-tail zoekopdrachten behandelen. Bijvoorbeeld, een case study over “Een succesvolle cloudmigratie voor een klein bedrijf” of “Hoe beveiligingsrisico’s te minimaliseren tijdens cloudmigratie” zou direct inspelen op de zorgen en vragen van je lezers.

Je content wordt door deze strategie te gebruiken niet alleen vriendelijker voor voice search: je verbetert daarmee ook de algehele relevantie en waarde van je website voor jouw bezoekers. Dit verhoogt de kans dat je content wordt uitgelicht in zoekresultaten en biedt je de mogelijkheid om gezien te worden als een autoriteit in jouw vakgebied.

Focus op vraag-gebaseerde inhoud

Een effectieve manier om voice search te integreren in je contentstrategie is het creëren van een FAQ-pagina voor een softwareontwikkelingsbedrijf. Dit is niet alleen nuttig voor je klanten, maar ook voor zoekmachines die deze vragen herkennen en waarderen. Stel je voor dat je vragen opneemt zoals “Wat zijn de beste programmeertalen voor mobiele apps?” of “Hoe kan ik de gebruikerservaring van mijn app verbeteren?”. Typische vragen voor een spraakassistent. Door deze direct te beantwoorden op je website, verhoog je de kans dat jouw content wordt opgepikt. Denk eraan om deze vragen in een natuurlijke stijl te formuleren die lijkt op een normaal gesprek, aangezien dit de manier is waarop mensen vaak met hun spraakassistenten communiceren.

Maar ook voor je positie in zoekmachines helpt een FAQ-pagina met diepgaande antwoorden en relevante informatie. Bijvoorbeeld, naast de vraag “Wat zijn de beste programmeertalen voor mobiele apps?”, kun je een gedetailleerd antwoord geven met een vergelijking van programmeertalen zoals Java, Kotlin of Swift en hoe ze verschillen in functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Voor de vraag over het verbeteren van de gebruikerservaring, kun je best practices uitlichten, zoals het belang van gebruiksvriendelijk design, snelle laadtijden en intuïtieve navigatie. Deze uitgebreide antwoorden zijn niet alleen waardevol voor gebruikers die spraakgestuurde zoekopdrachten uitvoeren, maar verhogen ook de kans dat jouw content wordt gebruikt voor featured snippets, wat weer leidt tot een hogere zichtbaarheid in zoekmachineresultaten.

Lokale SEO

Met de opkomst van voice search kun je niet meer om lokale SEO heen. Zeker als jij je richt op de markt in je eigen woon- of vestigingsplaats. Wanneer mensen spraakgestuurde zoekopdrachten gebruiken, zijn ze vaak op zoek naar diensten in hun directe omgeving. Door zinnen op te nemen zoals “laptopreparatie in Amsterdam” of “IT-ondersteuning dichtbij Utrecht”, kun je de zichtbaarheid van je bedrijf in lokale zoekresultaten aanzienlijk verhogen. Dit soort specifieke locatie-gebaseerde trefwoorden sluiten perfect aan bij hoe potentiële klanten hun spraakgestuurde zoekopdrachten formuleren. Ze zijn bijvoorbeeld meer geneigd om te vragen “Waar kan ik mijn laptop laten repareren in Amsterdam?” in plaats van alleen “laptopreparatie”. Door deze nuances in taalgebruik te begrijpen en toe te passen in je SEO-strategie, kun je een meer gerichte en effectieve benadering van je lokale markt realiseren. Let er wel op dat je content niet bol staat van dit soort keywords: dat komt de leesbaarheid -en daarmee de waardering voor – je teksten vaak niet ten goede.

Wanneer je aandacht besteed aan je lokale SEO, zorg er dan óók voor dat je bedrijfsinformatie consistent en up-to-date is op alle digitale platforms. Dus niet alleen op je website, maar ook je sociale media profielen en lokale bedrijvengidsen moeten in orde zijn. Zorg ervoor dat je naam, adres, telefoonnummer en andere relevante gegevens overal hetzelfde zijn. Dit helpt zoekmachines te verifiëren dat jouw bedrijf legitiem is. En dat draagt dan weer bij aan een hogere ranking in lokale zoekresultaten. Enneh, testimonials en beoordelingen van klanten spelen ook een grote rol in hoe zoekmachines de relevantie en betrouwbaarheid van lokale bedrijven beoordelen.

Toegankelijkheid en duidelijkheid

Schrap jargon in je teksten! Niet alleen om de gebruiksvriendelijkheid voor je doelgroep te vergroten, maar ook om beter gevonden te worden met voice search. Mensen die voice search gebruiken, gebruiken geen complexe of technische termen. Schrijf daarom, in plaats van termen zoals “Geïntegreerde development environment” eenvoudigere alternatieven te gebruiken, zoals “Software voor het ontwikkelen van apps”. Dit zorgt ervoor dat je content niet alleen begrijpelijk is voor je doelgroep, maar ook gemakkelijker geïnterpreteerd kan worden door spraakassistenten.

Bovendien verhoogt het gebruik van duidelijke en eenvoudige taal de toegankelijkheid van je content. Het maakt je informatie behapbaar voor een breder publiek, inclusief degenen die misschien niet vertrouwd zijn met de specifieke terminologie van jouw sector. Dit kan vooral nuttig zijn voor educatieve content, handleidingen, en FAQ-secties op je website. Het is belangrijk om je te realiseren dat de effectiviteit van je SEO niet alleen afhangt van het gebruik van de juiste trefwoorden, maar ook van hoe begrijpelijk en relevant je content is voor de gebruiker. Door jargon te minimaliseren en te focussen op helderheid, maak je jouw content niet alleen vriendelijker voor zoekmachines, maar ook waardevoller en toegankelijker voor je doelgroep.

Structureren voor featured snippets

Het gebruik van duidelijke, beknopte antwoorden aan het begin van je artikelen is een effectieve strategie, vooral als het gaat om het optimaliseren voor voice search. Wanneer iemand een spraakgestuurde zoekopdracht doet, zoekt hij naar een snel en direct antwoord. Door je artikel te beginnen met een duidelijk antwoord, zoals “Netwerkbeveiliging verbeter je door gebruik te maken van sterke wachtwoorden, firewalls en regelmatige updates”, voldoe je aan deze behoefte. Dit niet alleen helpt bij het verbeteren van de gebruikerservaring, maar vergroot ook de kans dat jouw content wordt geselecteerd voor featured snippets in zoekmachineresultaten. Featured snippets zijn die korte antwoorden die bovenaan de zoekresultaten verschijnen en vaak worden gebruikt door spraakassistenten om vragen te beantwoorden.

Daarnaast helpt het plaatsen van een beknopt antwoord aan het begin van je artikel bij het vasthouden van de aandacht van je lezers. In het digitale tijdperk, waar de aandachtsspanne kort is, willen lezers vaak snel de kern van de informatie vinden. Een direct antwoord aan het begin van je blog over bijvoorbeeld “Het verbeteren van netwerkbeveiliging” biedt onmiddellijke waarde en kan de lezer aanmoedigen om verder te lezen voor meer gedetailleerde informatie. Dit kan gevolgd worden door meer uitgebreide paragrafen die dieper ingaan op elk aspect van netwerkbeveiliging, zoals de soorten firewalls, het belang van sterke wachtwoorden en het regelmatig bijwerken van beveiligingssoftware. Door je content op deze manier te structureren, verbeter je niet alleen de SEO, maar bied je ook een rijkere en meer educatieve ervaring voor je bezoekers.

Mobile-first benadering

Aangezien veel spraakgestuurde zoekopdrachten via smartphones en tablets plaatsvinden, moet je website vlot en probleemloos functioneren op diverse apparaten. Responsive design speelt hier een grote rol in; het zorgt ervoor dat je site er goed uitziet en functioneert op verschillende schermformaten. Snelle laadtijden zijn ook belangrijk, omdat websites die vlot laden een betere gebruikerservaring bieden. Niet alleen bezoekers van je website vinden dit fijn; ook zoekmachines houden ervan! En dat helpt je dan weer aan een betere zichtbaarheid in zowel traditionele als voice search-resultaten.

Let ook op dat elementen zoals knoppen en links makkelijk aanklikbaar zijn en dat de navigatie van de site duidelijk en intuïtief is. Als je website lastig te gebruiken is op een mobiel apparaat, is de kans groot dat bezoekers snel afhaken. Zorg er ook voor dat belangrijke informatie snel te vinden is, omdat gebruikers die binnenkomen via voice search vaak op zoek zijn naar directe antwoorden of specifieke informatie.

Conversiegericht schrijven

Wanneer je een artikel schrijft over cloudopslagopties, is het afsluiten met een overtuigende call-to-action (CTA) een doeltreffende manier om lezers aan te zetten tot actie. Een CTA zoals “Start vandaag nog met onze veilige cloudopslag” spreekt direct tot de lezer en moedigt hem aan om een beslissing te nemen. Het is belangrijk dat de CTA relevant is voor de inhoud van het artikel en aansluit bij de behoeften van je lezers. Als je artikel bijvoorbeeld de voordelen van cloudopslag voor kleine bedrijven belicht, kan je CTA specifiek verwijzen naar hoe jouw oplossing hen kan helpen efficiënter en veiliger te werken. Zorg er ook voor dat je CTA visueel opvalt, bijvoorbeeld door een opvallende knop.

Daarnaast is het nuttig om een gevoel van urgentie te creëren in je CTA. Door termen als “vandaag nog” te gebruiken, moedig je lezers aan om onmiddellijk actie te ondernemen. Je kunt ook exclusiviteit of een tijdelijke aanbieding benadrukken, zoals “Meld je nu aan voor een gratis proefperiode”. Het is ook belangrijk om de voordelen van het ondernemen van actie te benadrukken; leg uit wat lezers winnen door op je CTA te klikken. Tot slot, zorg ervoor dat de CTA leidt naar een eenvoudige, probleemloze ervaring, zoals een aanmeldingsformulier of productpagina die gemakkelijk te navigeren is. Dit vermindert de kans op afhaken en verhoogt de conversieratio’s.

Consistente content updates

Als de algoritmes van zoekmachines weer eens op de schop gaan, is het noodzakelijk dat ook jouw content mee verandert. Dit betekent dat je regelmatig je SEO-strategieën en content moet bijwerken om te blijven voldoen aan de nieuwste trends en richtlijnen in voice search. De algoritmes van zoekmachines, zoals die van Google, worden voortdurend verfijnd om gebruikers de meest relevante en waardevolle resultaten te bieden. Als gevolg daarvan kunnen technieken die nu effectief zijn, hun impact verliezen of zelfs contraproductief worden.

Het is daarom van belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in zoekmachineoptimalisatie. Dit kan onder meer door het volgen van toonaangevende SEO blogs, zoals Search Engine Land en Backlinko, of het bijwonen van webinars en conferenties. Het aanpassen van je content aan de nieuwe algoritmes kan bijvoorbeeld inhouden dat je meer nadruk legt op natuurlijke taal en vraag-gebaseerde keywords, wat essentieel is voor voice search. Daarnaast is het belangrijk om je content regelmatig te herzien en bij te werken. Dit kan betekenen dat je oudere artikelen actualiseert met nieuwe informatie of aanpast op basis van nieuwe SEO inzichten. Zo zorg je ervoor dat je content relevant blijft, zowel voor de zoekmachines als voor je doelgroep.

Meten en optimaliseren

Het benutten van analytics is een effectieve methode om te achterhalen hoe vaak voice search jouw antwoorden gebruikt. Met deze gegevens zie je welke delen van je content het meest aanspreken bij je doelgroep. Dit helpt bij het identificeren van populaire onderwerpen. Als bijvoorbeeld antwoorden over cloudbeveiliging regelmatig verschijnen in voice search resultaten, wijst dit op een hoge vraag naar dergelijke informatie. Speel hierop in en produceer meer content die aansluit bij die interesse.

Optimaliseer voor voice search

Integreer deze voorbeelden in je copywriting strategie en zorg ervoor dat jouw content niet alleen geschikt is voor voice search, maar ook aansluit bij de behoeften en de manier van zoeken van je doelgroep. Het tijdperk van voice search biedt zowel uitdagingen als kansen en door deze strategisch aan te pakken maak jij jouw content effectiever en zichtbaarder. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact met me op!

Leave a Reply