Effectief schrijven voor AI: zo optimaliseer je jouw content voor ChatGPT en Gemini

Naar aanleiding van mijn blog over voice search kreeg ik de volgende vraag: “Wat is jouw kijk op schrijven voor AI? Nu LLMs steeds vaker worden gebruikt als vervanging van zoekmachines, zal het belangrijker worden om ‘vindbaar’ te worden voor AI en jouw teksten naar voren moeten komen in de antwoorden van ChatGPT.” En dat zette me aan het denken. Want is er een aparte manier om ervoor te zorgen dat je content opgepikt wordt door ChatGPT of Gemini? Of is het vergelijkbaar met ‘gewone’ SEO? Dat zocht ik uit.

Wat zijn LLMs?

Eerst even terug naar de basis, want wat zijn LLMs nu precies? LLMs, of Large Language Models, zijn geavanceerde AI-modellen die getraind zijn om menselijke taal te interpreteren en te genereren. Deze modellen, zoals GPT (Generative Pre-trained Transformer) van OpenAI en Gemini van Google, zijn ontworpen om enorme hoeveelheden tekst te verwerken en patronen in taalgebruik te herkennen. Het doel van een LLM is niet alleen om de structuur van taal te interpreteren, maar ook de nuances en context die bij menselijke communicatie horen.

Voor contentmakers zijn LLMs bijzonder waardevol als het gaat om het optimaliseren van teksten voor zoekmachines en AI-assistenten zoals ChatGPT en Gemini. Als je begrijpt hoe deze modellen tekst verwerken, kun je jouw content zodanig aanpassen dat deze niet alleen informatief en leesbaar is voor menselijke gebruikers, maar ook makkelijk te interpreteren en te gebruiken door AI. Dit verhoogt de zichtbaarheid van de content en maakt de informatie toegankelijker voor een breder publiek.

SEO versus schrijven voor AI: Wat is het verschil?

Hoewel SEO en schrijven voor AI veel met elkaar gemeen hebben, zijn er toch wat leuke verschillen. Klassieke SEO is als het zorgen dat je website lekker scoort in Google. Je stopt je pagina vol met de juiste trefwoorden, zorgt dat alles technisch snor zit en probeert links van andere sites te krijgen. Je doel? Bovenaan staan als iemand zoekt naar iets dat jij aanbiedt. Het is een beetje alsof je een winkel zo inricht dat mensen die voorbijlopen meteen zien wat ze zoeken. En naar binnen komen om te kopen, natuurlijk 🙂

Maar als je schrijft voor AI ga je een stapje verder. Het gaat er dan niet alleen om dat je gevonden wordt, maar ook dat de AI je teksten begrijpt en gebruikt in gesprekken. Hierbij praat je meer zoals je zou doen tegen een goede vriend en probeer je antwoorden te geven op specifieke vragen. Je moet denken aan hoe iemand een vraag zou stellen als hij of zij voice search gebruikt en je content daarop afstemmen. Het is een soort brug bouwen tussen jouw informatie en de gebruiker, met de AI als tolk.

Hoe schrijf je dan voor AI?

Het schrijven van content die zowel voor mensen als voor AI-systemen zoals ChatGPT of Google’s Gemini aantrekkelijk en functioneel is, vraagt om een slimme benadering. Wat je kunt doen om je content te optimaliseren voor AI? Hier zijn een paar tips:

1. Focus op helderheid en structuur

AI-modellen waarderen heldere, goed gestructureerde informatie. Gebruik duidelijke, beknopte zinnen en logische paragraafstructuren. AI gebruikt de structuur van een artikel om de belangrijkste onderwerpen en subthema’s te identificeren. Duidelijke titels en tussenkopjes helpen de AI te begrijpen wat elk deel van de tekst behandelt, wat de vindbaarheid van jouw content verbetert. Begin elke sectie met een duidelijk punt of vraag en bouw je argumenten of verklaringen op een georganiseerde manier op. Dit helpt AI om de kernpunten van je tekst te identificeren en de inhoud correct te interpreteren en te categoriseren.

2. Gebruik relevante trefwoorden op natuurlijke wijze

Net als bij traditionele SEO is het belangrijk om relevante trefwoorden te gebruiken die betrekking hebben op je onderwerp. AI gebruikt deze trefwoorden om de relevantie van content te bepalen voor specifieke zoekopdrachten. Maar zoals altijd: het overmatig gebruik van trefwoorden kan contraproductief werken. Zorg ervoor dat de trefwoorden natuurlijk in de tekst opgaan en bijdragen aan de algehele leesbaarheid. Daarnaast is het verstandig om lange, meer specifieke zoekopdrachten (long-tail zoekwoorden) te ‘targetten’. Deze zijn vaak vraag-gebaseerd, wat overeenkomt met hoe gebruikers vragen stellen aan AI.

3. Beantwoord specifieke vragen

AI zoekt vaak naar content die directe antwoorden biedt op vragen van gebruikers. Door content te creëren die direct antwoord geeft op specifieke vragen, zoals ‘Hoe optimaliseer ik mijn website voor Google?’ maak je het makkelijker voor AI om je content te identificeren als een relevante bron voor die vraag.

4. Optimaliseer voor ‘snippets’ en ‘featured snippets’

Google en andere zoekmachines gebruiken AI om ‘snippets’ te genereren, die directe antwoorden geven op zoekopdrachten van gebruikers. Door duidelijke definities en beknopte uitleg aan het begin van je artikelen te plaatsen, kun je de kans vergroten dat jouw content wordt uitgelicht.

5. Gebruik metadata effectief

Metadata zoals titels, beschrijvingen en tags zijn cruciaal voor AI om de context en relevantie van content te begrijpen. Zorg ervoor dat je metadata nauwkeurig de inhoud van je tekst weerspiegelt en gebruik trefwoorden effectief om de vindbaarheid te verbeteren.

6. Blijf actueel

AI-modellen geven de voorkeur aan actuele informatie, vooral bij onderwerpen die snel veranderen zoals technologie, wetenschap of nieuws. Door je content regelmatig te updaten, zorg je ervoor dat deze relevant blijft en beter scoort in AI-gedreven zoekopdrachten.

Door deze principes te volgen, creëer je content die niet alleen nuttig en informatief is voor menselijke lezers, maar ook geoptimaliseerd is voor de algoritmen van AI. En dat vergoot je zichtbaarheid en bereik dan weer.

Praktijkvoorbeelden van AI-vriendelijke content

Laten we enkele voorbeelden bekijken van hoe je in de praktijk content kunt schrijven die aansluit bij zowel de behoeften van AI als die van je doelgroep:

  • Technologieblog:
    Schrijf een gedetailleerd artikel over ‘De toekomst van machine learning in het bedrijfsleven’. Gebruik duidelijke tussenkopjes voor elk toekomstscenario en integreer vragen als ‘Wat betekent machine learning voor kleine bedrijven?’ in de tekst.
  • Juridische adviesartikelen:
    Creëer een gids getiteld ‘Alles wat je moet weten over de nieuwe privacywetgeving’. Gebruik vragen als kopjes, bijvoorbeeld: ‘Hoe beïnvloedt deze wet mijn online business?’ Dit maakt het makkelijk voor AI om specifieke vragen te linken aan jouw inhoudelijke antwoorden.
  • Reisblogs:
    Publiceer een post als ‘Hoe plan je een budgetvriendelijke reis naar Japan?’. Vermeld veelgestelde vragen binnen de tekst en zorg voor heldere, beknopte antwoorden die AI makkelijk kan oppikken en presenteren.

De regels van traditionele SEO gelden dus ook voor schrijven voor AI

Het schrijven voor AI, zoals voor ChatGPT en Gemini, lijkt veel op het optimaliseren van content voor traditionele SEO en voice search, maar met een extra nadruk op structuur, duidelijkheid en de integratie van vraaggerichte zoekwoorden. Door deze elementen te combineren, zorg je ervoor dat jouw content niet alleen nuttig en informatief is voor je lezers, maar ook gemakkelijk te vinden en te gebruiken door AI.

Leave a Reply